Ar galima montuoti plastikinius langus žiemą?

„Vasara – tai nuotaika, kurią galima išlaikyti širdyje
ir perduoti bet kuriuo metų laiku“
– Anonimas.

Butų ir namų savininkai skuba daryti remontą vasarą – rudens pradžioje. Ypač, jeigu tai susiję su stiklinimu. Jeigu dėl kokių nors priežasčių nepavyksta atlikti suplanuotų darbų, tuomet kyla klausimas, ar galima keisti langus žiemą bute, kai lauke temperatūra yra žemiau nulio.

Langų sistemos keičiamos bet kuriuo metų laiku, tik svarbiausia, kad būtų laikomasi technologijų ir statybinių taisyklių reikalavimų.

Langų montavimas žiemą: reikalavimai

Montuojant plastikines langų sistemas žiemą inžinieriai rekomenduoja laikytis šių reikalavimų.

  • Montuoti konstrukcijas geru oru, kai nėra kritulių. Ypač tai svarbu montuojant garų ir hidroizoliaciją. Esant padidėjusiam oro drėgniui gerokai sumažėja naudojamų junginių adhezija.
  • Vadovaujantis statybų normomis, nerekomenduojama montuoti PVC langus, jeigu oro temperatūra yra žemesnė nei 15 laipsnių šalčio.
  • Montuojant langų konstrukcijas per šalčius jas reikia iš anksto užnešti į šiltą patalpą, kad sušiltų iki kambario temperatūros.
  • Montuojant langus žiemą reikia naudoti specialias montavimo putas, kurias leidžiama naudoti esant plačiam temperatūrų diapazonui. Yra ir tokių priemonių, kurias galima naudoti nuo +30 iki -10 laipsnių.

Montavimas langų žiemą: pliusai ir minusai

Vasarą kompanijos, kurios stiklina langus, dirba maksimaliu apkrovimu. Labiausiai užkrautas periodas – nuo birželio iki spalio. Todėl vasarą reikės labai ilgai laukti eilės arba ieškoti laisvų meistrų, o tai susiję su rizika gauti nekokybišką rezultatą.

Būstų savininkai taip pat baiminasi, kad montavimo metu labai atvės kambariai, o meistrai dirbs paskubomis.

Todėl visada reikia kreiptis į patikrintas kompanijas, kurios patvirtina montavimo darbų kokybę suteikdami garantiją.

Aukštos kvalifikacijos meistrai gerai žino langų sistemų architektūrą ir montavimo niuansus, todėl darbus atlieka greitai ir tiksliai laikosi instrukcijų. Vienam langui sumontuoti vidutiniškai sugaištama 40 minučių, per tą laiką temperatūra patalpoje nespės kritiškai sumažėti.

Langų montavimo žiemą pranašumai:

  • Sutrumpėja laikas laukiant montavimo. Žiemą paprastai yra laisvų brigadų, meistrai neskuba ir kruopščiai atlieka visas operacijas.
  • Yra galimybė pamatyti trūkumus, mikroskopinius plyšius, per kuriuos išeis šiluma. Vasarą įvertinti hermetiškumą sunku, tokie defektai nepastebimi, juos galima aptikti tik tuomet, kai orai atšąla.
  • Žiemos sezonu daugelis kompanijų skelbia akcijas ir suteikia nuolaidų, todėl klientai gali gerai sutaupyti.

Prie „minusų“ priskiriama, nors ir nedaug, bet nukritusi oro temperatūra bute. Tačiau teisingai atliekant montavimo darbus temperatūros režimas gana greitai atkuriamas toks, koks buvo.

Plastikinių langų montavimo žiemą ypatumai

Montavimas rudens–žiemos laikotarpiu iš principo nesiskiria nuo montavimo vasaros laikotarpiu. Svarbu pasirinkti dieną be kritulių ir didelio šalčio, o taip pat naudoti šalčiui atsparias montavimo putas. Prieš jas naudojant reikia gerai pakratyti balioną. Stingdamos putos greitai sugeria drėgmę, todėl patalpoje reikia palaikyti oro drėgnį nuo 60 iki 95 %. Tai suteiks galimybę padaryti siūlę maksimaliai hermetišką.

Taip pat galima naudoti išsiplečiančią juostą, kuri prieš tai šildoma statybiniu fenu. Tuomet reikia teisingai parinkti gruntą, kuris skirtas minusinei temperatūrai.