Ar verta perkėlinėti durų angas?

Tinkamai išdėstytos durų angos – pusė gero interjero. Nuo to, kaip išdėstytos durų angos, priklauso ir patalpos funkcionalumas, ir patogumas, ir bendrai suvokiama gyvenamosios patalpos erdvė. Kartais perkelti angą – vienintelis būdas išspręsti sudėtingą planavimo uždavinį. Tačiau tai daryti ne visada saugu.

Durų angos perkėlimas arba modifikacija – tai visuomet perplanavimas.

Ko negalima daryti perplanuojant?

Pagrindiniai techniniai apribojimai, taikomi durų angoms, pirmiausia padiktuoti saugos taisyklių. Kitaip tariant, negalima daryti to, kas gali pakenkti pastatui: dėl ko gali atsirasti įtrūkių, gali deformuotis konstrukcijos arba atsirasti kitokių nemalonumų.

  1. Ardyti laikančiųjų sienų vientisumą

Sužinoti, kuri siena yra laikančioji, galima pamatavus jos storį: paprastai bet kuriame bute jūs aptiksite dviejų tipų sienas. Tos, kurios yra storesnės, ir yra laikančiosios. Išimtis – seni pastatai, kuriuose dažniausiai visos sienos buvo vienodo storio ir visos buvo laikančiosios. Žinoma, jeigu teoriškai būtų parengtas rekonstrukcijos projektas, atlikti inžineriniai skaičiavimai ir būtų įrodyta, kad angos keitimas laikančiojoje sienoje nepakenks pastatui, tokį perplanavimą galima suderinti. Tačiau daugeliu atveju to neverta pradėti.

  1. Griauti bet kokias konstrukcijas, kurios storiu analogiškos laikančiajai sienai

Kalbama apie kolonas, arkas, sienas, skiriančias lodžiją ir pagrindinę patalpos erdvę.

  1. Ardyti virš durų esančias perdangas
Ar verta perkėlinėti durų angas

foto laurelberninteriors.com

Perdanga – tai konstrukcija, kuri suteikia galimybę virš durų angos esančiai sienai išlaikyti geometriją ir vientisumą. Tai gali būti armuotas betonas, plieninė konstrukcija arba armuota mūro juosta, bet esmė ta pati: virš angos visuomet yra tvirtesnis elementas, kuris paskirsto mūro apkrovą. Jeigu perdangą suardysite ir nepakeisite niekuo kitu, mūras virš durų angos gali suskylinėti arba deformuoti durų staktą, dėl ko durys nebeužsidarys.

Į ką reikia atkreipti dėmesį perkeliant duris?

Daugeliu atvejų durų angos atsiranda tam tikrose vietose ne šiaip sau, o atsižvelgiant į daugelį faktorių. Idealiausiu atveju architektas atsižvelgia į labiausiai paplitusius patalpos naudojimo scenarijus (taip vadinamąsias žmonių judėjimo sroves), durų angų gabaritų standartus, koridorius, atstumus tarp durų, apšvietimą, erdvės pojūtį ir kt.

Uždavinys

Kiekvienas angos perkėlimas arba matmenų keitimas turi būti pagrįstas ir tokiais veiksmais turi būti sprendžiamas konkretus uždavinys. Pavyzdžiui, perkeliame duris 500 mm į kairę, kad virtuvėje atsiradusiame tarpusienyje tilptų papildomi baldai.

Perkeliant duris reikia modeliuoti visas įmanomas varčios padėtis ir tikrinti, ar ji normaliai telpa interjere. Vienas iš esminių kriterijų – kad durys nesidaužytų viena į kitą ir nesikabintų viena už kitos, kaip tai gana dažnai būna durų „užgriozdintuose“ prieškambariuose. Būna, kad ten išeina vonios, tualeto, miegamojo ir virtuvės durys. Praktinis panašios problemos sprendimas – stumdomosios durys, bet su jomis irgi susiję nemažai niuansų.

Aukštis

duru Aukštis

foto laurelberninteriors.com

Didinti angos aukštį verta tik tuo atveju, jeigu angos iš tiesų labai žemos, tai yra mažesnės nei 2000 mm. Daugeliu atvejų papildomas durų aukštis tik sukelia nepatogumų: reikia masyvesnės, sunkios ir didelės durų varčios, dėl didesnės angos kyla didesni skersvėjai ir pan.
2300 mm aukščio durys kainuoja daug brangiau nei tipinės. Įprasta visas buto duris daryti vieno aukščio, tai yra keisdami standartines varčias į padidintas galite gerokai padidinti remonto biudžetą.

Plotis

Nedidelis durų angos praplatinimas (10–15 cm) beveik visuomet kelia daugiau rūpesčių, nei išeina rezultatas, ir gali būti pateisinamas tik tais atvejais, kai anga per daug siaura ir ją būtina padidinti iki normalaus pločio. Jeigu varčios plotis nuo 700 mm į gyvenamuosius kambarius ir nuo 600 mm į sanitarines patalpas, to tikrai pakanka.

Plotas

Didinant angų plotį, reikia atminti, kad taip „vagiamas“ naudingas sienų plotas ir apribojamos interjero apstatymo galimybės. Ne atsitiktinai butų planuose durys žymimos ne tik kaip angos, bet ir brėžiamas apskritimo ketvirtis, žymintis varstymo zoną. Tai bus savotiška interjero „mirties zona“, kurioje nieko negalima statyti. Deja, šiuolaikinėmis sąlygomis architektai vis rečiau sudėlioja šią „dėlionę“ sėkmingai ir palieka durims vietos ne optimaliai, o „kaip išėjo“. Todėl savininkams tenka sukti galvas, kad išdėstytų duris taip, kaip patogiau jiems.

Insoliacija

insoliacija

foto laurelberninteriors.com

Durys – tai antrinės šviesos šaltinis patalpose, kuriose nėra langų. Ganėtinai dažnai daroma klaida, kai perkėlus angą prieškambaryje blokuojamas šviesos patekimas iš kambario. Toks sprendimas gali atrodyti praktiškas ir pagrįstas (pavyzdžiui, kad būtų padidintas sienos plotas ir tilptų spinta). Tačiau uždengus šviesos šaltinį jūsų prieškambaris taps be galo nejaukus – panašus į sandėliuką.

Anfilada. Už ir prieš

Šiuo klausimu net architektai ginčijasi. Vieniems pereinamasis planavimas atrodo „klasika“ ir mažų butų išsigelbėjimas. Atseit, patalpos įteka viena į kitą, paprastėja judėjimo bute maršrutai. Tačiau kiti architektai prieštarauja: kambarys virsta nejaukiu „pereinamu kiemu“. Tokiu atveju geriau pertvarą visai panaikinti ir sukurti „tekančią“ erdvę.
Bet koks sprendimas turi būti pagrįstas – uždaviniu ir konkretaus buto pirminiais duomenimis.

anfilada

foto laurelberninteriors.com

Kaip įrengti durų angą

Perkeliant duris taip pat reikia įvertinti, kaip šios durys atrodys sienos išklotinėje, ar jos derės su erdve. Įrengti duris galima dviem būdais: arba centrinėje patalpos dalyje (tuomet jos vaidins esminį vaidmenį interjere), arba iš šono, prie pat sienos (tokiu atveju durų vaidmuo neakcentuojamas). „Centrinės“ durys gerai atrodys tik labai dideliuose ir erdviuose kambariuose. Be to, durys nustato, kokiu kampu prieš įeinantįjį atsivers interjeras, todėl svarbu jas įstatyti taip, kad vaizdas būtų palankesnis. Taigi svarbu palikti laisvą praėjimą ir neužgriozdinti regėjimo lauko. Nieko nėra blogiau, nei durys, kurios atsidaro tiesiai į spintos sienelę arba sofos parankę.

Plačios durys, nepaisant savo išlaidumo sienų erdvės požiūriu, atrodo prabangiai ir suteikia patalpai iškilmingumo. Tad jeigu turite reikalų su dideliu objektu, kuriame dvigubos durys telpa „nenuskriausdamos“ interjero, galite drąsiai dvigubai padidinti durų angą ir įstatyti dvivėres duris.

Durų angų sumažinimas – paprastai pralaimintis sprendimas. Daugelis nedidelių butų savininkų pasiduoda pagundai susiaurinti durų angą iki minimalių 550 mm, kad išloštų papildomos vietos spintai arba kokiems nors kitiems baldams. Tačiau siauros durelės, sudarančios įspūdį, kad į jas reikės prasibrauti šonu, suspaudžia interjerą ir tik papildomai pabrėžia ankštumą.

Beje

duru anga

foto laurelberninteriors.com

Jeigu yra durų anga, nebūtina įstatinėti duris. Galbūt visai pakaks estetiškai sutvarkyti angokraščius. Pavyzdžiui, jeigu tarp prieškambario ir virtuvės yra durims skirta anga, visai gali būti vien anga be durų varčios. Taip pat galima nemontuoti durų tarp prieškambario ir svetainės. Iš esmės, durys reikalingos tik toms patalpoms, kur būtinas privatumas, tai yra miegamuosiuose ir vonios kambariuose.

Tai keisti durų angą ar ne?

Esminiai argumentai „už“ yra visiškas esamų durų angų nesuderinamumas su numatomu patalpos naudojimo režimu arba dizaino koncepcija. Argumentų „prieš“ gerokai daugiau. Tai ir techniškai sunkiai atliekama manipuliacija, ir galima teisinė rizika, ir abejonės dėl pranašumų perplanavus patalpą. Todėl visiems, kurie nori stumdyti durų angas, galima pateikti dvi universalias rekomendacijas.

  1. Užuot perkėlinėjant durų angas, galima atsisakyti tų durų varčių, kurių esminė funkcija nėra suteikti privatumo. Atsikračius nereikalingų durų, jūsų interjeras taps lengvesnis ir erdvesnis. Ir dar visai teisiškai ir be jokių derinimų.
  2. Jeigu jau labai norite pastumti duris, pagalvokite apie globalesnį perplanavimą: galbūt verta kartu išspręsti visas interjero problemas, o ne tik sukelti sau papildomų rūpesčių.
Ar verta perkėlinėti durų angas?

foto laurelberninteriors.com

Ar verta perkėlinėti durų angas?

foto laurelberninteriors.com

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą