Baltos durys: kokias ir kokiam interjerui parinkti

Balta iki šiol yra viena populiariausių vidaus, o kartais ir išorės durų spalva. Tačiau svarbu atsižvelgti į praktines ir estetines tokio dizaino savybes.

Baltų durų pliusai interjere

Baltos durys maksimaliai universalios ir praktiškos, kadangi:

  • Vizualiai praplečia erdvę. Kuo šviesesni atspalviai, tuo daugiau lengvumo jos suteikia interjerui.
  • Gerai atrodo nedidelėse patalpose.
  • Tinka daugeliui interjero stilių.
  • Dera su daugeliu spalvų, todėl nereikalauja pokyčių remontuojant, jeigu patalpoje perdažomos sienos.
  • Nenukreipia į save dėmesio, sušvelnindamos atspalvius ir sukurdamos kontrastą su tamsiais.
  • Pateikiamas didelis jų asortimentas, baltų durų siūlo daugelis gamintojų.

Kiekvienu konkrečiu atveju renkantis duris reikia atsižvelgti į bendrą patalpos stilių, naudojamų medžiagų faktūrą ir atspalvius.

  • Priežiūros ypatybės. Ant šviesių atspalvių gerai matomi nešvarumai ir įbrėžimai, ant balto – labiausiai. Dėl šių priežasčių išorinės durys gali greitai prarasti vaizdą. Baltas vidaus duris teks dažniau valyti nuo dulkių.
  • Dera prie daugelio, bet nes prie visų spalvų. Dizaineriai nerekomenduoja rinktis baldų durų smėlio spalvos sienoms – vizualiai jos atrodys „murzinos“.
  • Retai „įsipaišo“ į gėlėtą interjerą su ryškiais „printais“.
  • Netinka tamsiems kambariams. Jeigu patalpoje mažai šviesos ir nėra kitų baltų elementų, baldos durys atrodys kaip svetimkūnis.
  • Gali atrodyti nuobodžiai. Baltos durys – paprastas ir daugeliu atveju labai akivaizdus variantas. Jeigu norite, kad interjeras būtų išskirtinis, geriau apsistoti prie variantų su kitais atspalviais.

Baltos durys: kokias ir kokiam interjerui parinkti

Baltos durys interjere

Patalpos dizainas – savininko skonio reikalas. Tačiau jeigu esminė užduotis, kad kambariai atrodytų kaip nuotraukos iš žurnalų, verta atsižvelgti į kelis baltų durų naudojimo interjere niuansus.

Deriniai su smėlio atspalviais

Dramblio kaulo atspalviai sniego baltumo varčios fone atrodo nešvariai (netvarkingai). Šis efektas stiprėja, jeigu grindų danga pasirinkta šiltų, tamsiai rusvų ir rudų atspalvių. Tokiais atvejais geriau pasirinkti smėlio spalvos duris.

Kambariuose su gėlėtais tapetais

Kai šviesios durys derinamos su augaliniais raštais, interjeras gali tapti provincialiu. Atsargiai reikia rinktis baltas duris kantri ir Provanso stiliams. Išimtis – jeigu pasirinktas baltas tapetų fonas.

Baltos durys: kokias ir kokiam interjerui parinkti

Faktūros ypatumai

Svarbu išmaningai derinti dizaine naudojamas medžiagas. Baltos durys – ne smulkus dekoratyvinis elementas, jos montuojamos ilgam. Verta pasirūpinti, kad durys neišsiskirtų iš suplanuoto kambario stiliaus ir derėtų prie kitų interjero elementų ir spalva, ir faktūra.

Baltos durys: kokias ir kokiam interjerui parinkti

Tamsiame interjere

Jeigu patalpos koloristikos pagrindą sudaro tamsios spalvos, tamsias duris būtinai reikia papildyti kitais tokio pat atspalvio interjero daiktais. Nebūtina pirkti teplią šviesią sofą arba baltos spalvos spintas. Daugeliu atvejų pakaks, pavyzdžiui, šviesių lubų ir grindjuosčių. Be to, daugelyje butų dabar montuojami balti plastikiniai langai. Pagrindinė taisyklė – suderinti kelias vieno atspalvio detales.

Kartais dizaineriai daro atvirkščiai: įterpia baltas duris į patalpą su tamsiomis sienomis, kad sukurtų kontrastą. Šis metodas atrodo originaliai ir drąsiai, bet tinka tik didelėms patalpoms, kuriose yra daug ryškių detalių ir durys nebus jų pagrindinis akcentas.

Papildymas veidrodžiais

Mažuose prieškambariuose erdvę svarbu naudoti funkcionaliai. Veidrodis ant baltų durų – puikus sprendimas. Bus sutaupyta ploto ir patalpa atrodys erdvesnė, nes atspindės šviesą.

 

Derantys stiliai

Baltos durys dažnai renkamos kuriant tam tikrus interjero stilius. Jos gerai atrodo, jeigu butas įrengtas:

Minimalizmo stiliumi

Lakoniškumas – minimalizmo pagrindas. Tokiame interjere dominuoja balta spalva, todėl baltos durys puikiai tiks. Jos neturi būti gremėzdiškos, įmantrios, neturi būti perkrautos dekoratyvių elementų. Geriausiai tiks lygūs balti paviršiai su tokiais pat kontrastingais apvadais.

Haiteko stiliumi

Šiame stiliuje dera funkcionalumas ir šiuolaikiškiausios medžiagos. Jame galima derinti sudėtingas faktūras, betoną papildyti mediniais ir metaliniais elementais. Haitekui verta pasirinkti baltas duris su blizgančiomis rankenomis, blizgančiais intarpais ir veidrodžiais.

Lofto stiliumi

Balta spalva dera prie bet kokių originalių tekstūrų, tarp jų su plytomis, akmenimis, betonu. Loftui gerai tiks masyvios durys, jas galima papildyti baldų ir dekoro elementais, ryškiais šviestuvais ir žaliuzėmis.

Skandinavišku stiliumi

Skandinaviško stiliaus patalpos gali būti dekoruotos įvairiomis spalvomis, bet baltą spalvą dažnai pasirenkama kaip pagrindą. Lengvos vidaus durys su lakoniškomis rankenomis gerai papildys šviesų erdvinį langų tiulį, lovų tekstilę ir medinius elementus.

Japandžio stiliumi

Japoniško minimalizmo ir įprasto skandinaviško lengvumo derinys. Neutrali paletė ir nieko nereikalingo, – tokioje koncepcijoje baltos durys bus harmoninga apgalvoto dizaino dalis.

 

Baltas duris galima įterpti beveik į bet kurį šiuolaikinį interjerą. Jeigu pažvelgtume kompleksiškai, puikiu sprendimu gali tapti ir lygus modelis su emaliuota medžio faktūra, ir klasikinis įrėmintas variantas.

Baltos durys gerai atrodys su aukštomis baltomis grindjuostėmis. Šiuolaikiškesni modeliai tiks, jeigu grindjuosčių aukštis ir spalva sutaps su šių durų apvadu. Durims be apvado rekomenduojama naudoti dažytas arba paslėpto montavimo grindjuostes.

Blizgaus paviršiaus durys tampa ne tokios aktualios, išimtis – modeliai su nedideliais lygiais balto stiklo intarpais. Lygios baltos matinės durys – irgi ne geriausias sprendimas – geriau pasirinkti lengvai frezuotus modelius arba su nedideliais dekoratyviniais intarpais.

Tokiu atveju durys neatrodys pigios ir neišskirtinės, jeigu iš tiesų jos yra brangios. Tačiau ir net biudžetiniai modeliai gali atrodyti gerai, jeigu parinksite tinkamas rankenas arba įdomius apvadus. Matinis paviršius su šilko efektu, medinė faktūra su baltu vašku, sodri balta emalė – visa tai aktualūs šiuolaikiniai sprendimai.

Patarimas:

kad baltos durys tamsiame kambaryje gerai atrodytų, galima pritvirtinti aukštas baltas grindjuostes ir karnizą ant lubų, o taip pat šviesius langų apvadus. Jeigu naudojamos juodos grindjuostės, baltų durų apvadas taip pat gali būti juodas. Bet kurios baltos durys puikiai atrodys, jeigu už standartines jos bus aukštesnės maždaug 20 cm.