Durys Ermitaže

Man labai patinka Sankt-Peterburgo Ermitažas. Ypatingas malonumas – atsiskirti nuo triukšmingo turistų srauto ir ramiai pasivaikščioti Europos meno  salėmis.

Man patinka žiūrinėti ne tik į Mikelandželo, Barninio skulptūras ar Tintoretto, Valaskeso paveikslus, bet ir į sukurtas talentingų architektų menines  muziejaus interjero dekoracijas. Visos jos labai įvairios, papuoštos menine bronza, inkrustuotu parketu ir marmuriniais židiniais. Šimtus metų dekoratoriai puošė sienas ir lubas bronza, tinku ir įvairaus stiliaus gobelenais: barokas, rokoko, ampyras, klasicizmas ir modernas.

Durys Ermitaže

Mane, kaip durų mylėtoją, traukia dvaro durys. Jų projektus kūrė dvariškių architektai, visiškai atkartodami dekoratyvinius Ermitažo interjerų elementus. Kruopščiai nagrinėdami durų rankenų ir spynų plokštelių eskizus, pagamintus iš paauksuotos bronzos, jie griežtai kontroliavo šių taikomojo meno kūrinių  liejimą ir kaldinimą. Didelės durų varčios buvo skirstomos į dalis filingais, įrėminant juos ypatingai gražiais ornamentais. Alegorinius reljefus ant durų kūrė  geriausios prancūziškų ir itališkų meistrų brigados. Modelius medžio drožėjams lipdė profesionalūs skulptoriai iš Peterburgo Menų akademijos, kurioje tam specialiai buvo sukurta ornamentalioji klasė.

Durys Ermitaže

Raižytas durų detales dengė levku, o vėliau padengdavo plonu aukso sluoksniu. Šį itin sunkų darbą atlikdavo patyrę meistrai-auksuotojai, pasitelkdami mordano laką, voverių teptukus ir mažus, plonus tikro aukso lapelius.  Didžiuliai Žiemos rūmų durų plotai leidžia dailininkams kurti tikras dekoratyvinių ir skulptūrinių elementų simfonijas.

Kompozicinių Ermitažo durų sprendimų autoriais buvo didieji Peterburgo architektai: Rastrelis, Stasovas, Rinaldis. O virtuozinių stalių ir kalikų darbais galima mėgautis amžinai.