Medžio masyvo durys

 

Džo iš virtuvės stalčiaus ištraukė nerūdijančio plieno peilį ir pradėjo atsukinėti  fiksavimo mechanizmo varžtus.
– Paduosiu jus į teismą, – tarė durys, iškritus pirmajam varžteliui.
– Durys dar niekada nesikreipė į teismą dėl manęs, – sumurmėjo Džo. – Manau, kad išgyvensiu tai.“

Filipas Dikas

 

Pastaruoju metu dažnai matau iš pušies masyvo ar kitų medienos rūšių pagamintų durų reklamą. Reklamoje pardavėjai akcentuoja jūsų dėmesį į tai, kad masyvas – tai ne šiaip sau ekolukštas, o natūralus dalykas. Daiktas, kuris tarnaus jums vos ne amžinybę.

Tiesą pasakius, mūsų tiekėjai irgi teigia, kad durų iš pušies masyvo eksploatacijos terminas siekia 30 metų, o ąžuolo masyvo durys jums tarnaus mažiausiai 50 metų.

Galbūt, taip tikrai yra. Kai kada dizaine naudojamos net antikvarinės durys, kurių amžius siekia ir 100 metų. Bet tam, kad šioms durims suteiktų padorų vaizdą, restauratoriams tenka nemažai paplušėti.

Medžio masyvo durys

foto vintagerevivals.com

Eksploatacijos terminas

Mes irgi parduodame pušines duris, bet sąžinė man neleidžia pasakyti pirkėjui, kad šios durys yra amžinos.

Teoriškai, iš masyvo pagamintos durys gali tarnauti 10, 20 ar daugiau metų, kaip, beje, ir kitos durys. Klausimas tik tame, kokia bus jų būklė po tiek metų, kaip jos atrodys, ar aktuali bus jų išvaizda.

Svarbu prisiminti, kad natūrali mediena – pakankamai kaprizinga medžiaga. Ji bijo drėgmės ir sauso oro. Tam, kad durys išsaugotų  savo patrauklią išvaizdą, patalpoje reikia palaikyti tam tikrą mikroklimatą, beveik kaip muziejuje. Oro drėgmė turėtų būti 40-60 proc., kitaip durys suskilinės nuo sauso arba išbrinks dėl drėgno oro.

Realybėje niekas nekontroliuoja drėgmės savo namuose ir juolab neperka specialių oro drėkintuvų. Todėl, įsigijus natūralaus masyvo duris, prasideda tikri nuotykiai. Žiemą, prasidėjus šildymo sezonui, duryse susidaro mikroskilimų, kuriuos reikėtų maskuoti. Pavasarį durys išbrinksta ir neužsidaro, jas tenka reguliuoti. Galų gale pirkėjas ir pardavėjas nuolatos keičiasi pretenzijomis. Pirkėjas kaltina pardavėją bloga produkto kokybe, o pardavėjas ginasi, atsakydamas, kaltina pirkėją netinkamomis naudojimosi sąlygomis.

Medžio masyvo durys

foto evrydayoldhouse.com

Aš patarčiau natūralios medienos mėgėjams įsigyti drėgmės matuoklį ir pasiruošti taisyklingo drėgmės lygio palaikymui savo namuose.

O tiems, kas neturi nei jėgų, nei talento tuo užsiimti, patariama atkreipti dėmesį į kombinuotas duris. Jos gaminamos pagal šiuolaikines technologijas, naudojant tokias medžiagas, kaip  fanera, MDF, medžio drožlių plokštė ir sintetinė danga.

Tokios durys nebijo temperatūros kaitos ir drėgmės, o deformacijos ir susisluoksniavimo tikimybė yra žymiai mažesnė, negu 100 proc. masyvo durų.

 

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą