Interviu su interjero dizainere Urte Berūkštyte

Ji kuria apink save grožį ir įkvepia kitus mylėti tai, kas dailu. Jos darbai kupini elegancijos, kilnumo ir ypatingo lengvumo. Tačiau svarbiausia – Urtė moka įgyvendinti svajones. Turbūt būtent dėl to jos interjerai yra nepakartojami.

Interviu

–Mūsų pirkėjams dažnai būna labai sunku išsirinkti duris, todėl aš noriu jums persiųsti jų klausimus. Atsakymai į juos galėtų padėti savarankiškai išsirinkti tinkamas duris. Kokios durys, ir apskritai interjerai, dabar madingos Lietuvoje ir kaip stipriai mūsų madingos tendencijos skiriasi nuo senosios Europos ir Skandinavijos šalių tendencijų?

– Dabar lietuviai vis labiau linksta į prabangų minimalizmą, tad išties tapo populiaru rinktis berėmes duris, kurios lyg chameleonas susilieja su vidaus aplinka. Tokiu būdu išgaunamas erdvės vientisumo pojūtis. Kitas išties populiarus pasirinkimas – minimalistinės aukštos, iki lubų, durys, pagamintos iš rėmo su stiklu ar medžio tekstūros plokštės. Daugelis klientų akcentuoja natūralios šviesos poreikį, tad pasirinkus duris iki lubų padidinamas ne tik praeinamos šviesos kiekis, bet ir erdvės pojūtis. Dabar Lietuvoje vis labiau populiarėja itališkas minimalizmas, todėl klientai vis labiau atsisako skandinaviškų interjerų, kas be ko, ir frezuoto medžio durų.

– Manoma, kad, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Skandinavijos šalyse durys nėra interjero detalė, o yra tiesiog pertvara tarp kambarių. Ar reikia tikėtis, kad ir iki mūsų atkeliaus toks požiūris į duris?

– Aš manau, jog jau dabar yra šis požiūris. Labai dažnais atvejais klientai stengiasi paslėpti duris arba panaudoti jas kaip bendrą interjero kompozicijos elementą, o ne išskirti.

– Kaip apsispręsti dėl durų spalvos? Į kokias interjero detales tuomet reikia atsižvelgti? Ar yra kokios nors apibrėžtos taisyklės, kurių negalima pažeisti?

– Kaip pasirinkti duris, priklauso nuo interjero stiliaus. Kaip ir minėjau anksčiau – moderniame interjere tam tikrais atvejais duris stengiamasi paslėpti arba jos tampa sienos kompozicijos dalimi ir tarsi susilieja su visu interjeru. Tačiau, tarkim, klasikiniuose interjeruose – durys, kaip ir lubos, dažnai išskiriamos kita spalva. Mano patarimas būtų toks: prieš pradėdami įrenginėti namus nusistatykite taisykles – kokios spalvos ir medžiagos bus naudojamos. Juk durys neturi iškristi iš konteksto, jos turi prie kažko „prisirišti“. Jei sunku apsispręsti, derinkite duris prie grindų ar sienų arba akcentinės jūsų interjero spalvos.

– Modeliai tų durų, kurias mes aktyviai pardavinėjome 2008–2012 m., šiandien morališkai paseno. Ar būna tokių durų, kurios naudojamos daugiau nei 10 metų ir nepraranda savo aktualumo? Ar dabar dizainas sensta taip pat greitai kaip ir elektroniniai gadžetai?

– Jei tikitės ilgaamžiškumo, kas be ko, reikėtų atkreipti dėmesį į kokybę. Kuo prabangesnės ir kokybiškesnės durys, tuo ilgiau jos išlaikys savo vertę. Viskas priklauso nuo durų gamybos ir pasirinktų medžiagų. Tikrai yra durų, kurios nepasensta morališkai ir po daugelio metų.

– Išvardykite, prašau, populiariausias klaidas, kurias žmonės daro rinkdamiesi duris?

– Visų pirma, žmonės daro klaidą rinkdamiesi pigiausią variantą. Taip, iš pirmo žvilgsnio tai atrodo patrauklu, bet ilgainiui nepatogios durys gali pradėti erzinti ir reikės jas keisti dėl susidėvėjimo. Taip pat patarčiau nesirinkti durų, kurioms reikia daug priežiūros, ant kurių aiškiai matosi lietimo žymės. Norisi, kad durys tarnautų jums, o ne jūs – durims. Dažna žmonių klaida – pasirinkta durų medžiaga. Pavyzdžiui, kaip ir minėjau, išties tapo populiaru rinktis berėmes duris. Jos gali būti pagamintos iš LMDP plokštės arba iš MDF ir nudažytos sienų spalva. LMDP variantas daug praktiškesnis valymo atžvilgiu. Tad kiekvienu atveju reikėtų atsižvelgti į tai, kas gyvens toje erdvėje ir koks kiekvieno žmogaus gyvenimo būdas.

– Kokia viso remonto biudžeto dalis procentais tenka durims? Ar verta taupyti renkantis duris? Jeigu taip, kaip tai galima padaryti?

– Visada reikėtų rasti tinkamą balansą. Renkantis duris nesiūlyčiau joms skirti didžiausią dalį biudžeto, tačiau atkreipčiau dėmesį, kad šis namų elementas naudojamas kasdien ir tinkamai parinktos durys laikui bėgant atsipirks, užuot kas kartą keisite nekokybiškas duris. Taip pat dabar labai daug dėmesio kreipiama į patvarumą ir atsakingą vartojimą. Tad vėl grįžtame prie idėjos įsigyti kokybišką produktą, o ne keisti, išmesti ir vėl iš naujo pirkti.

– Dėkoju, kad atsakėte į mano klausimus. Manau, kad ši informacija palengvins žmonių kančias renkantis duris ir neleis išprotėti matant siūlomą jų gausybę.