Kaip išsirinkti „tylias duris“

„Tyla yra auksas. Ji padeda mums įgyti aiškumo
mūsų mintyse ir nuraminti sielą”, – Michaelas Brandtas

Vienas iš esminių klausimų, kurie neduoda ramybės pirkėjams, – buto izoliacija nuo triukšmo. Kaip išsirinkti išorines (lauko) duris?

Šiuolaikiniai dizaineriai bando atverti erdves, jungti patalpas ir atsikratyti to, kas nereikalinga. Tačiau kartu mes rizikuojame „atverti duris“ ir įsileisti triukšmą į tolimiausius buto kampelius – netekti tylos ir miego. Todėl dizainas dizainu, o praktiškas žmogus vis dažniau paieškoje surenka užklausą „buto durų garso izoliacija“. Tokie klausimai užduodami ir mūsų pardavėjams parduotuvėje. Iš tiesų, problema, kaip išsirinkti „tylias vidaus duris“, ne mažiau svarbi nei „tylūs langai“ arba, pavyzdžiui, lubų arba sienų garso izoliacija.

Išorinės durys – kokios geresnės

Namai prasideda nuo išorinių durų. Išorinių durų keitimas – nuo to prasideda bet kuris remontas. Saugumo tikslais žmonės atiduoda pirmenybę plieno durims. Vydamiesi pirkėjus gamintojai maksimaliai pigina duris, išmesdami iš jų „įdarą“, kurį sudaro vientisas užpildas ir garsą sugerianti daugiasluoksnė plokštė, todėl išorinių durų vietoje atsiduria orinukas su itin saugiu plieno apvalkalu arba užpildytas lengva korėta medžiaga. Sumontavę tokias duris jūs iš balso atskirsite savo laiptinės kaimynus ir žinosite jų darbo grafiką.

Reikia suprasti: plieninės išorinės durys su šiltu garsą sugeriančiu užpildu – brangus malonumas.

Išeiti į tambūrą

Dažnai butų koridorių planuose prieš butą arba jau už slenksčio galima išskirti tambūrą, skirtą viršutiniams drabužiams arba batams, – pasinaudokite šia galimybe, ir bute bus tyliau. Pavyzdžiui, visose kino teatrų salėse yra „tylūs tambūrai“.

Dvigubas smūgis

Padės senų laikų sprendimas: durys į direktoriaus kabinetą, paprastai, buvo dvigubos. Sienos, atskiriančios butą nuo laiptinės vestibiulio, paprastai yra platesnės už pertvaras ir suteikia galimybę įmontuoti išorines plienines ir tradicines vidaus duris.

Kaip išsirinkti „tylias duris“

Buto planas

Kaip išsirinkti vidaus duris – didžiąja dalimi priklauso nuo buto plano ir savininkų gyvenimo būdo. Tik jeigu žmogus gyvena vienas, jam nereikia labai galvoti apie vidinių buto patalpų izoliaciją. Tačiau bet kuriai šeimai svarbu užtikrinti „tylųjį režimą“ vaikams ir kartu atsižvelgti į suaugusiųjų interesus – neatimti iš jų galimybės vakare pasižiūrėti filmą. Yra ir daug kitų kasdienių situacijų, kai kambarių garso izoliacija nepakenks.

Kaip išsirinkti „tylias duris“

Neatsikratykite koridorių!

Tyliausias buto planas išsiskiria tuo, kad jame yra taip daugelio nemylimas koridorius. Kai patekimas iš viešosios zonos į miegamąjį suplanuotas per koridorių, jis vaidina jau minėto tambūro vaidmenį.

Vėlgi, dažniausiai į koridorių montuojamos varstomosios aklinos durys, kurios nėra patrauklios, bet jos yra geriausios garso izoliacijos požiūriu.

Tyla arba dizaino idėja

Kai į miegamąjį patenkama tiesiai iš viešosios zonos (pavyzdžiui, iš svetainės arba net virtuvės), daugelis pirmenybę suteikia stumdomosioms durims, stumdomosioms pertvaroms, stiklintoms arba vien stiklo varčioms. Jos puikiai atrodo, papuošia erdvę. Ir viskas būtų puiku, jeigu ne vienas „bet“. Visi išvardyti durų variantai be galo blogai sulaiko triukšmą. Išeina taip, kad negerai (tik garso izoliacijos atžvilgiu) suplanuotame bute daugelis, vėlgi, pasirenka netinkamas (tik garso izoliacijos atžvilgiu) duris.

Virtuvė ir vonios kambariai – triukšmingiausios visų daugiabučių namų patalpos, nes jos su kitais butais sujungtos ventiliacijos kanalais ir vertikaliais vandens arba nuotekų vamzdžiais. Todėl net jeigu žmogus gyvena vienas – geriau virtuvę nuo miegamojo izoliuoti maksimaliai.

Grožis reikalauja aukų

Plačias durų angas su lengvesnėmis durų varčiomis geriau palikti svetainėms ir prieškambariams, o į vonią ir miegamąjį įmontuoti aklinas duris. Gerai, jeigu durys yra su užlaida, o stakta – su slenksčiu. Durys, kuriose nėra plyšių ir tarpelių, yra gerokai tylesnės.

Pirkite viešbučiams skirtas duris

Jeigu norite tokio lygio komforto, koks yra penkių žvaigždučių viešbučiuose, reikia vidaus duris rinktis viešbučiams skirtuose kataloguose. Tokių durų garso izoliacijos indeksas Rw 32, 34 ir 42 dB. Išvaizda viešbučių durys niekuo nenusileidžia tradicinėms vidaus durims iš namų kolekcijų.

Teisingas montavimas – svarbi durų garso izoliacijos sudedamoji dalis

Kartais paaiškėja, kad net specializuotos durys neatitinka paskelbtų garso izoliacijos parametrų. Tačiau problemą, dažniausiai, kelia ne stakta ir durų anga, o tiesiog montuojant duris padarytos klaidos.

Teisingai sumontuoti duris dažnai yra svarbiau, nei žiūrėti į jų pase surašytas charakteristikas. Šiais laikais visas duris tvirtina su montavimo putomis, ir tai yra klaida: garsui montavimo putos yra žaliasis koridorius, tiesus kelias į kaimynines patalpas. Vietoj putų naudokite akustinį hermetiką. Jeigu visgi neišeina apsieiti be montavimo putų, nepatingėkite ir užtinkuokite jų pjūvius po to, kai bus sumontuota stakta (prieš tvirtinant apvadus).