Kaip įstatyti duris rąstiniame name?

Galinčios kilti problemos ir jų sprendimo būdai

Jeigu jūs ketinate statyti rąstinį (medinį) namą ir ten montuoti duris, tai apie šio darbo niuansus geriau sužinoti iš anksto.

Rąstinis namas „gyvena“

Pirmoji problema montuojant duris rąstiniame name – tai pati sąrantos konstrukcija. Reikalas tas, kad laikui bėgant rąstinės sienos „nusėda“ vertikaliai, todėl gali iš esmės iškreipti durų angos geometriją ir kartu deformuoti durų staktą. Todėl montuojant duris reikia naudoti specialią technologiją – vieną iš dviejų galimų.

  • Durų montavimas rąstiniame name naudojant atraminius tašelius

Medinius tašelius 50 x 50 mm reikia įstatyti į durų angos galuose vertikaliai prapjautas išpjovas. Taip stakta tvirtinama ant nepriklausomo įdedamojo tašo, neužkabinant pačių rąstų.

  • Durų montavimas rąstiniame name naudojant apdaigstytą staktą

Iš esmės apdaigstyta stakta – tai iš dviejų vertikalių statramsčių ir dviejų horizontalių skersinių surenkamas medinis rėmas. Į tokią staktą galima drąsiai montuoti ir medines, ir metalines duris. Apdaigstyta stakta tarsi apsauginis gaubtas kompensuoja aplinkinių sienų deformaciją.

Kaip įstatyti duris rąstiniame name?

FOTO LOHSS CONSTRUCTION

Nelygus sienos paviršius

Jeigu namas pastatytas iš nekalibruotų rąstų, labai sunku prie sienos paviršiaus lygiai pritvirtinti apvadus. Dėl skirtingo sienojų aukščio plokštuma yra kreiva ir meistrui reikės paplušėti, dilinant įgilinimus apvadui.

 Estetinė problema

Ji atsiranda dėl to, kad sunku paprastu durų apvadu paslėpti visas ertmes, atsirandančias dėl banguoto rąstinių sienų paviršiaus.
Reikalas tas, kad standartinis apvadas turi lygią plokštumą ir yra siauras (paprastai 70–80 mm). Iš priekio jis paslėps visus tarpelius tarp durų apvado ir angos, bet pažiūrėjus iš šono – pasimatys visi neišvaizdūs montavimo „viduriai“. Pusapvaliuose plyšiuose matysis putos, ertmės, įpjovos, nedažytas masyvas, šakaliai ir pan.

Šiai problemai išspręsti esama tokių priemonių.

  • Ertmių užpildymas.

Ertmes galima užpildyti bet kokia tinkama medžiaga. Įterpti į jas lyną, medines rąstelių nuopjovas, plastikines sklendes ir t. t.

  •  Plačių apvadų tvirtinimas.

100–120 mm pločio apvadai padės išspręsti problemą, bet bendras durų vaizdas pasikeis.

  • Profiliuotų apvadų naudojimas.

Tvirtinant net standartinio pločio profiliuotus apvadus, papuoštus išilginėmis kaneliūromis, galima vizualiai paslėpti plėšytą angų profilį, o figūrinis tokių apvadų paviršius neblogai derės su rąstinių sienų tekstūra.

Kaip įstatyti duris rąstiniame name?

FOTO LOHSS CONSTRUCTION

Kaip įstatyti duris rąstiniame name?

FOTO LOHSS CONSTRUCTION

FOTO LOHSS CONSTRUCTION

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą.