Kam reikalingi durų fiksatoriai?

„Puikus vadovas žino, kad durų fiksacija nėra silpnumo požymis,
o išmintingas sprendimas išlaikyti harmoniją
ir nepažeisti vertingų ryšių“. – Anonimas

Kam reikalingi durų atramos?

Durų padėties fiksatoriai yra įrenginiai, kurie tvirtinami ant durų varčios arba prie jos, kad apribotų jos judėjimą į tam tikrą pusę. Minėti elementai gali būti skirtingų konstrukcijų, jų dizainas priklauso nuo paskirties.
Paprasčiausias pavyzdys yra įprastas strypelis, kuris buvo tvirtinamas ant grindų durų judėjimo kelyje. Jis suteikdavo galimybę durims atsiverti tik tam tikru kampu.

Kam reikalingi durų fiksatoriai?

Durų ribotuvų funkcijos:

  • apsauga nuo traumų. Pagrindinis fiksatorių naudojimo tikslas – apsaugoti žmogų, kad durys netyčia neužsidarytų. Tai ypač aktualu, jeigu namuose yra mažų vaikų, kurie negalės atidaryti durų iš vidaus, jeigu jos netyčia užsidarys;
  • baldų ir sienų apsauga nuo pažeidimų. Labai dažnai šalia durų varčios gali stovėti spinta, spintelė arba veidrodis. Jeigu durys atidaromos, tai smūgis gali pažeisti konstrukcijos dekoratyvinę apdailą;
  • durų furnitūros apsauga. Jeigu durys bus atidaromos maksimaliu kampu, padidės krūvis vyriams, todėl tvirtinami ribotuvai.

Kam reikalingi durų fiksatoriai?

Rūšys

Iš techninės pusės – fiksatoriai – tai nedidelės konstrukcijos, kurias galima pritvirtinti po durimis arba ant durų, kad būtų apribotas jų judėjimas.
Priklausomai nuo tvirtinimo vietos galima išskirti kelias ribotuvų rūšis.

  •  Sieniniai. Jie tvirtinami tiesiai ant sienos, kad durys į ją nesitrenktų.
  •  Grindiniai. Tai specialūs pleištai, kurie trukdo judėti varčiai. Juos naudojant duris galima palikti bet kurioje padėtyje.
  •  Sieniniai-mechaniniai. Šie mechanizmai neleidžia varčiai per daug atsiverti ir švelniai vėl uždaro duris.
  •  Atidarymo ribotuvai. Šios sistemos neleidžia durims pačioms atsidaryti.

Kam reikalingi durų fiksatoriai? Kam reikalingi durų fiksatoriai? Kam reikalingi durų fiksatoriai? Kam reikalingi durų fiksatoriai?

 

Uždaromų durų fiksatoriai (ribotuvai) gali būti skirstomi į:

  • rutulinius. Gaminys panašus į nedidelę statinaitę, kuri uždarant duris patenka į specialią ertmę ir neleidžia joms judėti atgal. Ši rutulinė sistema fiksuojama naudojant spyruoklinį mechanizmą;
  • „liežuvinius“. Šie ribotuvai labai panašūs į pastarąjį modelį, bet jame vietoj cilindro jau naudojamas specialus nupjautas „liežuvis“;
  • magnetinius. Šiuolaikinės modifikacijos, kurios tvirtinamos ant plastikinių arba stiklinių durų;
  • skląstis. Tai seniausi fiksatoriai, kuriuos žmogus nuo neatmenamų laikų naudoja durų padėčiai fiksuoti. Juos sudaro kabliuką primenantis stabdantis elementas, pritvirtintas prie sienos. Kad būtų apribotas judėjimas, šis kabliukas kabinamas už rankenos arba kito specialaus ant varčios esančio tvirtinimo.

Grindiniai ribotuvai būna kelių tipų.

  • Magnetiniai. Tai specialūs blokai, į kurių vidų yra įmontuotas magnetas. Tuomet ant durų varčios tvirtinama metalinė plokštelė, kuri fiksuojasi su grindine sistema. Panašios konstrukcijos gali būti perkeliamos arba stacionarios.
  • Ribojantieji. Patys paprasčiausi gaminiai, kurie tvirtinami ten, kur juda durys. Jie neleidžia varčiai dar labiau atsiverti, nes ji atsiremia į pritvirtintą konstrukciją. Tačiau įprastieji ribotuvai nesulaiko varčios, todėl durys gali pajudėti į kitą pusę.
  • Pleištai. Priskiriami prie perkeliamųjų tipo. Kad varčia fiksuotųsi, reikia tiesiog privirtinti pleištą po durimis. Pats paprasčiausias gaminio variantas, kurį galima pasigaminti pačiam, išpjovus iš medžio arba iš tvirtos gumos.
  • Kojelės. Jos turi dvi atramėles, kurios tvirtinamos durų apačioje. Kai durys atidaromos, jos nuolat prisispaudžia prie grindų, todėl kai sistema sustabdoma, jos fiksuoja duris ir neleidžia joms judėti nė į vieną pusę.

Sieniniai modeliai gali riboti ir durų atidarymą, ir uždarymą.

Sąlyginai tokias konstrukcijas galima suskirstyti į rūšis:

  • ribotuvai, kurie tvirtinami tiesiai prie sienos. Išoriškai jie gali būti skirtingų formų ir dydžių. Jie gaminami iš minkštų medžiagų, kad smūgio metu konstrukcija nepažeistų durų varčios;
  • fiksatoriai, montuojami ant apvadų. Šie gaminiai gali keisti savo padėtį taip, kad vienaip durys užsidarys, o kitaip – apribos sistemos judėjimą.

Virš durų montuojami fiksatorių modeliai yra tokie elementai, kurie tvirtinami iš viršaus ant durų. Pats paprasčiausias variantas yra C raidę primenanti guma, kurią galima užmauti ant viršutinio durų varčios krašto.

Yra ir specialių pedalo formos ribotuvų, kurie sustabdo varčią bet kurioje vietoje. Kad durys vėl pajudėtų, reikia paspausti pedalą ir atlaisvinti fiksatorių.

Originalios formos

Išskirtinė durų fiksatorių savybė – jų originalus dizainas. Parduodamos net konstrukcijos, atrodančios kaip ožkos kanopėlė arba gyvūno letena. Ypač populiarūs tarp ant durų tvirtinamų fiksatorių yra pasagos formos gaminiai. Pasirinkimas labai didelis, todėl fiksatorius galima derinti prie patalpos dizaino ypatybių arba rinktis pagal šeimininkų skonį.

Medžiagos

Fiksatoriaus kokybė priklauso ne tik nuo jo dizaino, bet ir medžiagos, iš kurios jis pagamintas.

Medžiagų tipai:

  • silikonas;
  • guma;
  • aliuminis, plienas;
  • plastikas.

Kartais gaminiai gali būti dekoruojami mediniais intarpais, bet ši medžiaga nėra pagrindinė. Medinėms durims rekomenduojama naudoti plieninius arba aliumininius ribotuvus (grindinis variantas), kurie apsaugoti guminiais intarpais. Tvirtinant ant sienų optimaliausi bus silikoniniai analogai. Ši medžiaga yra minkšta ir nepažeis durų apdailos.

Vonios kambariui tiks magnetiniai fiksatoriai su plastikiniu korpusu, kuris nepraleidžia drėgmės ir apsaugo konstrukciją nuo rūdijimo.

Stiklinėms durims reikia naudoti specialius baldinius ribotuvus. Jie neleis konstrukcijai sudužti atveriant duris.

Montavimo ypatumai

Beveik visų rūšių fiksatoriai turi specialias montavimo angas. Taip gerokai palengvinamas jų tvirtinimas, todėl fiksatorius galima tirtinti savarankiškai.

Tvirtinant sieninius fiksatorius reikia laikytis šių rekomendacijų:

  • fiksatorių reikia montuoti kuo arčiau varčios išorinio krašto. Tuomet išvengsite jos pažeidimų dažnai trankant duris;
  • netvirtinkite sistemos priešais vyrius, nes tai gali turėti įtakos jų funkcionalumui;
  • būtinai atsižvelkite į rankenų dydį. Svarbu, kad pritvirtinus fiksatorių jos neatsitrenktų į sieną.

Grindinių fiksatorių montavimas taip pat pasižymi savais niuansais:

  • renkant ant grindų vietą fiksatoriui montuoti, reikia atsižvelgti į rankenos ilgį, todėl būtinai palyginkite šiuos dydžius rinkdamiesi įrenginio tvirtinimo tašką;
  • taip pat fiksatorių reikia tvirtinti arčiau durų krašto. Jeigu to nepadarysite, po kurio laiko durys tiesiog deformuosis. Kai kuriais atvejais jos gali išsikreipti ir netilpti į staktą;
  • tvirtinkite ribotuvus taip, kad praėjimo plotis liktų maksimalus.

Fiksatorių tvirtinimo algoritmas yra gana paprastas. Jį sudaro keli žingsniai:

  •  nuspręskite, kurioje vietoje tvirtinsite. Pažymėkite pieštuku tvirtinimo angų taškus;
  • pažymėtose vietose reikia pragręžti skyles kaiščiams. Kai viskas bus atlikta, fiksatorius tiesiog prisukite prie grindų arba sienos savisriegiais. Jeigu paviršius medinis, tai tvirtinti ribotuvus galima iš karto, negręžiant skylių.

Dažnai užduodami klausimai