Kodėl slenkstelis – aristokratiško interjero požymis

„Detalės nėra tik detalės, tai elementai, kurie sukuria dizainą“.
– Charlesas Amesas

Jeigu „papildytume“ interjerą šia detale, net paprastos apdailos medžiagos atrodys prabangiai.

Ar kada nors susimąstydavote, kuo pilių arba „antikvariniai“ interjerai skiriasi nuo įprastų? Žinoma, pirmiausia į akis krenta turtingos apdailos medžiagos. Tačiau paskui pastebite rafinuotas dekoratyvines ir architektūrines detales, deja, išnykstančias iš interjerų įsigalėjus modernizmui ir – ypač – „euroremontui“.

Kodėl slenkstelis – aristokratiško interjero požymis

Klupti? – nebūtina

Viena iš nykstančių interjero detalių yra slenkstelis, tai yra grindų dalis, esanti durų angoje arba arkos portale. Manoma, kad slenkstelis – tai būtinai kažkas iškylančio, kažkokia kliūtis, kurią reikia peržengti.

Iš tiesų, slenksteliai taip ir atsirado – kaip durų angos staktos dalis, apsauganti nuo skersvėjų ir nešanti konstrukcijos krūvį. Laikui bėgant ši funkcija prabangiuose interjeruose išnyko, nes tapo nereikalinga.

Tačiau grindys durų angoje iki šiol įrengiamos kitaip nei kambariuose ir išskiriamos ypatingu dekoratyviniu būdu.

Taigi „slenksteliu“ vadinamas ne laiptelis arba skirtingas grindų aukštis grindų dangų susidūrimuose, o durų angoje išskiriama zona.

Kodėl slenkstelis – aristokratiško interjero požymis

Kuo įdomus slenkstelis šiame kontekste?

  1. Slenkstelis – tai gražu. Jis suteikia interjerui papildomo rafinuotumo.
  2. Esant slenksteliui interjeras suvokiamas teisingai, klasikiniu būdu. Patalpa – interjero vienetas, ir paprastai jos atskaitos taškas – sienos plokštuma. Slenkstelis naudingai pabrėžia teisingą patalpos formą.

Lubų karnizas dažnai naudojamas, kad būtų apibrėžta arba išskirta teisingos formos patalpa. Šiuo atveju karnizas iš viršaus aplenkia (apibrėžia) kambario perimetrą. Ir grindys turi atlikti tokį vaidmenį, t. y. irgi apibrėžti patalpos perimetrą (ribas). Tačiau neretai grindys „nuteka“ iki durų, suteikdamos kambariui kitokią formą, nei pažymėta lubų. Smulkmena? – Žinoma! Tiesiog atkreipkite dėmesį į šią detalę ir įsiklausykite į savo pojūčius.

Slenkstelis, nepaisant statybininkų įsitikinimų, tinka bet kuriam interjerui.

Statybininkai įprato, kad perėjimas nuo vienos dangos iki kitos (pavyzdžiui, nuo prieškambario parketo prie virtuvės plytelių) paprastai „paslepiamas“ po durų varčia. Taip, kad uždarius duris ir iš vienos, ir iš kitos pusės būtų matoma tik vienos rūšies danga.

Kai kalbame apie slenkstelių išskyrimą – darbininkai taip entuziastingai stebisi, tarsi manydami, kad interjeras kuriamas jiems. Kartais rangovai net iškelia reikalavimus, kad grindlenčių klojimo planas būtų toks, jog grindis būtų lengviau kloti – viena kryptimi ir be jokių perėjimų.

Tačiau jeigu atsiras gera klojikas, mylintis ir gerbiantis savo darbą, tai jis į slenkstelius žiūrės pagarbiai.

Kodėl slenkstelis – aristokratiško interjero požymis

Kada tinka naudoti dekoratyvinį slenkstelį

Jeigu viena arba kelios buto sienos labai storos

Tokiu atveju be slenkstelio viena grindų danga per keliasdešimt centimetrų „užplaukia“ į angą. Jeigu žvelgsite iš viršaus, kambarys praras savo teisingą formą, įgydamas vieną arba kelias „atšakas“. Išskirti slenkstelį (grindis tarp patalpų) galima keičiant spalvą arba pagrindinės dangos klojimo raštą.

Kodėl slenkstelis – aristokratiško interjero požymis

Jeigu yra paradinis portalas (arka) be durų

Tuomet pabrėžti šio portalo iškilmingumą galima išskiriant po juo esantį slenkstelį, kitaip angoje suklojus grindų dangą.

Jeigu yra niša

Metodą su slenksteliu galima naudoti ir nišoms. Anksčiau nišose grindis būtinai buvo klojamos kitaip, apibrėžiant nišą kaip atskirą (puošiantį) architektūrinį elementą. Jeigu siena stora, tai verta naudoti slenkstelius kaip papildomus dekoratyvinius elementus.

Iš kokios medžiagos turi būti pagamintas slenkstelis

Žinoma, gražiausiai atrodo išskirtos medinės arba marmurinės grindys, tačiau ir „betoniniame“ interjere dėl šios mažos detalės grindys bus dekoratyvesnės, o patalpa – jauki. Jeigu grindys betoninės arba liejamosios, tai slenksteliai gali būti išskiriami spalva. Arba gali būti įrengti mediniai. Arba net iš grūdinto stiklo. Šioje srityje galima fantazuoti.

Kodėl slenkstelis – aristokratiško interjero požymis

Kada slenksteliai nereikalingi

Kai erdvės vientisumas – koncepcija

Grindų danga gali puikiai padėti suskirstyti zonomis erdvę arba, atvirkščiai, pabrėžti jos vientisumą. Jeigu jūs norite pabrėžti būtent šį nenutrūkstamą judėjimą, tuomet, žinoma, išskirti slenkstelių nereikia.

Jeigu pertvaros tarp kambarių yra plonos

Tai dėl nesamo slenkstelio jos vizualiai atrodo dar plonesnės.

Jeigu kambaryje yra dieną atstumiama pertvara

Slenksteliai reikalingi bet kam, tik ne zonavimui. Kad būtų išsaugotas vientisos erdvės pojūtis, nereikia jo zonuoti naudojant grindų dangas – yra kitokių subtilesnių metodų.

Kitais atvejais rekomenduojama išskirti atskiras patalpas, tarp jų įrengiant slenkstelius. Slenksteliai yra gražūs ir interjerui suteikia rafinuotumo ir subtilumo, beje, ne būtinai klasikiniam. Architektai ir dizaineriai slenkstelius naudoja ne visada. Kadangi tai nėra būtina. Argi paveikslus kabinti būtina?

Slenksteliai, deja, nykstanti interjero detalė. Kai būsite muziejuje arba gražiame sobore, atkreipkite dėmesį į grindis ir stebėkite savo pojūčius.