Kurią dangą rinktis – laką ar vašką?

Viršutinis sluoksnis apsaugo daiktą nuo purvo ir susidėvėjimo, todėl yra būtinas.

Bet ką gi pasirinkti – vašką  ar laką?

Vaškas – dekoratyvinė medžiaga, jis pabrėžia medžio tekstūrą, faktūrą, gražina spalvai ryškumą ir sodrumą, duoda jai gylį. Jis apsaugo, todėl galima bus nuvalyti dulkes vien drėgna šluoste. Vašku galima padengti net valgomojo stalą, bet karštiems indams tada teks naudoti padėkliukus.

Pavyzdžiui, tik brangius baldus baldininkai dengia natūraliu vašku. Salone, kuriame vašku dengti dirbiniai kainuoja nuo 2000 EUR, jums būtinai paaiškins, kaip atsargiai reikia su jais elgtis. Saugoti juos taip pat švelniai, kaip saugote savo ar mėgstamiausios striukės odą. Juk nesivoliosite joje ant asfalto ar nedėsite ant jos puodelio su karšta kava. Su spintele teks elgtis taip pat.

Beveik visada užtenka vieno sluoksnio. Bet jeigu jūs dažnai naudojatės daiktu, vaško sluoksnį reikėtų atnaujinti kartą per pusę metų, arba kartą per metus. Tai primena batų valymą kremu, tik tai jus darote kur kas dažniau. Vaškas yra tepamas plonu sluoksniu švelniu šepetuku arba teptuku: neįtrinant, nededant daug pastangų, likučius išvalant skudurėliu. Įtrinti jo nederėtų, nes jis poliruojasi, sušyla, ir pradeda blizgėti.

Kurią dangą rinktis – laką ar vašką?

foto sawsonskates.com

Lakas

Lakas – universali danga. Jeigu nematote skirtumo, abejojate ar nežinote, kuo dengti, rinkitės šią medžiagą. Jį svarbu dengti specialiu plokščiu arklio plauko teptuku arba dažų purkštuvu. Lakas yra būtinas: durims, nes mes liečiame jas ir jas valome.

Vonioje, nes ten baldus mes liečiame šlapiomis rankomis, taipogi ir stalviršį reikia dengti laku. Visus virtuvės fasadus, darbinius paviršius, o taip pat kėdes arba nors kėdžių sėdynes.

Kurią dangą rinktis – laką ar vašką?

foto istockphoto.com

Vaškas

Viskam, ką plausite – lakas, kuo rūpinsitės ir branginsite – vaškas.

Jeigu jums parduotuvėje siūlo įsigyti duris, padengtas vašku, jokiais būdais nesutikite. Jums teks naujinti dangą kiekvieną ketvirtį, o jeigu to nedarysite, po metų-dviejų jūsų durys sugers daug purvo ir dulkių, kurias teks valyti šlifavimo mašina ir nežinia, ar tai jums pavyks.

 

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą