Nestandartinio aukščio durys

Pastaruoju metu mes gauname nemažai užklausų gaminti nestandartinio aukščio duris.

Ir šios užklausos susijusios ne su tuo, kad statant namus buvo suformuotos angos neatsižvelgiant į būsimų durų dydžius ir skiriasi nuo standarto 5–10 cm, o su interjero dizainu, kuriame numatyta, kad turi būti aukštos durys. Tokių durų aukštis gali varijuoti nuo 2,3 iki 4,5 m.

Manoma, kad aukštos durys gali apgauti žvilgsnį ir sukurti aukštesnių lubų ir didžiulės laisvos erdvės iliuziją. Patalpos su aukštomis lubomis atrodo iškilmingesnės, aukštesnio statuso.

Nestandartinio aukščio durys

foto doorsan.co.uk

Todėl kai kurie dizaineriai labai mėgsta naudoti savo projektuose tokias aukštas duris. Tačiau ne visi dizaineriai rūpinasi savo užsakovų patogumu, o kartais tiesiog nežino, kokių problemų gali sukelti be galo aukštos durys. Dizaineris, kuriantis „paveiksliukui“, pasirengęs „parduoti sielą“ ir padaryti viską dėl savo ekstravagantiškos idėjos, o srėbti košę teks savininkams.

Aukštų durų trūkumai

  1. Pirmiausia – tai aukšta kaina, kuri gali kelis kartus viršyti standartinių durų kainą.
  2. Kuo didesnis durų varčios plotas, tuo kreivesnės gali būti durys. Kad išvengtų geometrijos netikslumų, kai kurie gamintojai vietoj medinio karkaso naudoją aliumininį. Medinį karkasą turinčios durys gali išsikreivinti ir glaudžiai nepriglus prie staktos. Net naudojami specialūs kompensatoriai neužtikrins, kad durys išsilygins esant būtinybei.
  3. Sudėtingas montavimas ir didelė jo kaina. Net standartines duris ne visi meistrai gali sumontuoti pakankamai kokybiškai, ką jau kalbėti apie trimetrines.
  4. Didesnis nestandartinių durų svoris taip pat turi neigiamos įtakos jų eksploatacinėms charakteristikoms. Sunkias duris reikia montuoti ant galingų vyrių ir jų turi būti ne mažiau nei keturi, tačiau vis tiek su laiku šie vyriai pradeda klibėti. Taip pat ne kiekviena siena gali išlaikyti tokį krūvį ir irgi deformuojasi.
  5. Aukštos durys negali gerai izoliuoti garsą. Kad konstrukcijos svoris būtų lengvesnis, varčia pripildoma kuo lengvesniu kartoniniu korėtu arba kokiu nors kitu užpildu. Juk akustinis užpildas gali padidinti durų svorį net dvidešimčia kilogramų.
  6. Taip pat nereikia pamiršti apie tokią savybę kaip „buringumas“. Jeigu jūsų durys yra aukštesnės nei 2,5 m, o kambaryje atvertas langas, tai prireiks nemažai pastangų, kad uždarytas duris pajudintumėte iš vietos.
  7. Aukštos angos didina skersvėjo jėgą. Ir jeigu aukštos durys dėl to užsidarys, sudrebės visas namas. Rizika gauti traumą nuo tokių durų smūgio irgi padidėja.
Nestandartinio aukščio durys

foto architonic.com

Tad jeigu jūs neturite durininko, kuris nuolat kontroliuos durų padėtį ir padės jas atidaryti, tai geriau aukštas durų konstrukcijas palikti rūmams.

Kuo gi pakeisti aukštas duris?

Optimaliausias variantas – naudoti viršdurį (rus. фрамуга). Jis gali būti įstiklintas arba aklinas. Durų sąvaros liks standartinės ir be problemų atliks savo funkcijas, o viršduriai sukurs didelės erdvės ir didingumo iliuziją.

Nestandartinio aukščio durys

foto transomdirect.com