Nusėdusių durų remontas

Kartais būna, kad iš medžio pagamintos durys laikui bėgant nusėda. Jos gali nusėsti arba dėl savo svorio, arba dėl staktos, kurią spaudžia sienos, deformacijos. Juk net seniai pastatyto pastato sienos gali vis dar skatinti nusėdimą. Todėl ir durys laikui bėgant vis blogiau užsidaro ir atsidaro. Kaskart įeinant į kambarį durys nemaloniai girgždės. Nusėdusios durys taip pat gali braižyti grindų dangą.

Kaipgi pagerinti situaciją?

 Papildomas vyrių sutvirtinimas

Dažnai durys nusėda dėl to, kad vyriai blogai sutvirtinti medsraigčiais. Reiškia, pirmiausia, nuėmus durų varčią nuo vyrių, reikia patikrinti visas tvirtinimo vietas.

Jeigu vyriai kliba arba turi pastebimą tarpelį, tai reikia su atsuktuvu juos nuimti. Senus varžtus pakeisti naujais – kokybiškais (pageidautina, kad būtų nerūdijantys). Kai vyriai bus nuimti, į senas skyles reikia įkalti plonus pleištus, suteptus klijais. Pleištai gali būti pagaminti iš bet kokios medienos. Pavyzdžiui, geri pleištai išeina iš pušies. Pleištai turi atrodyti kaip ploni, truputi užaštrinti pagaliukai, jie padės susiaurinti seną vietą, kurioje buvo tvirtinami medsraigčiai. Nauji medsraigčiai užtikrins gerą sukibimo jėgą. Geriausia naudoti standartinius stalių polivinilacetatinius (PVA) klijus.
Praėjus parai galima prisukti vyrius į vietą.

 Vyrių perkėlimas

Jeigu po aprašytos procedūros medsraigčiai vis dar nepatikimai laiko durų vyrius ir durys vėl nusėda dėl varčios svorio, tuomet vyrius teks vėl nuimti ir įtaisyti juos į kitą vietą.
Norint perkelti vyrius į naują vietą, pirmiausia reikia ją tiksliai nustatyti. Paskui pažymėti pieštuku naujas vyrių ribas ir su kaltu atsargiai išpjauti naujas išpjovas.

 Papildomų durų vyrių tvirtinimas

Jeigu durų varčia ir vėl nusėda net perkėlus vyrius, tai reiškia, kad durų svoris yra per didelis ir reikia įtvirtinti papildomus vyrius. Papildomi vyriai tvirtinami 100–150 mm atstumu nuo jau įtvirtintų. Pageidautina, kad nauji vyriai pirmiausia būtų tvirtinami žemiau už žemiausiai esančius vyrius ir aukščiau už aukščiausiai esančius. Šios tvirtinimo vietos yra efektyviausios durų svorio palaikymo požiūriu.

Vyrių nusidėvėjimas

Dar viena durų nusėdimo priežastis – banalus vyrių nusidėvėjimas. Žemiausios vyrių dalys, kurioms tenka beveik visas durų varčios svoris, susidėvi greičiausiai. Todėl durys nusileidžia vis žemiau ir žemiau. Tokiu atveju nereikia bandyti tvirtinti papildomus vyrius arba perkėlinėti esančius. Keisti senus vyrius naujais greičiausiai irgi nereikės. Galima suremontuoti senus vyrius, kurie dar ilgai atliks savo funkciją.

Reikia kilstelėti durų varčią iki viršutinės durų staktos ribos ir nustatyti, koks yra atstumas tarp durų vyrių dalių. Durys keliamos naudojant medinius pleištus. Išmatavus atstumą tarp durų vyrių, reikia iš plieninės vielos sulenkti reikiamo diametro žiedą. Žiedo matmenys turi atitikti kaiščio, ant kurios žiedas bus tvirtinamas, storį. Po to reikia nuimti durų varčią nuo vyrių ir užmauti žiedus ant vyrių kaiščių. Dabar varčią galima grąžinti į savo vietą.

Vietoj sulenktos vielos galima panaudoti metalinius apsauginius žiedus (plokšteles) arba kažką panašaus, kas tinka pagal storį ir diametrą. Kraštutiniu atveju galima pagaminti plastikinius žiedus, bet plastikas greitai susidėvi net ir nuo lengvų durų svorio.

Tokios procedūros neįmanoma atlikti, jeigu yra įmontuoti universalūs neišardomi vyriai.

Perkant universalius uždėtinius „drugelio“ tipo vyrius reikia atkreipti dėmesį, kad jų patrauklus montavimo lengvumas (neišpjaustant įpjovų) yra apgaulingas. Mūsų praktika rodo, kad uždėtiniai vyriai nusėda maždaug praėjus metams po naudojimosi durimis pradžios. Todėl savo pirkėjams mes rekomenduojame montuoti tik išardomus aukštos kokybės vyrius.

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą