Rėminės durys

Kas yra rėminės durys?

Rėminės konstrukcijos durys turi skersinių lentelių, kurios jungia šoninius rėmo statramsčius. Konstrukcija labai panaši į tradicines įsprūdines duris. Tačiau dažniau rėminėmis vadinamos durys, kurios turi daugiau nei tris skersines lenteles. Be to, šiuolaikinės rėminės durys išsiskiria dar ir moduline konstrukcija – tai yra durys renkamos jau iš gatavų detalių ir galiausiai tvirtinamos specialiais varžtais. Po to rėminėms durims jau nereikia jokios apdailos. Esant būtinybei jas galima išrinkti, pakeisti kai kuriuos elementus ir vėl surinkti.

Rėminės durys

foto abwehr.com.ua

Rėminės durys yra ypatingos konstrukcijos: vertikalūs statramsčiai sujungiami skersinėmis juostomis.

Iš esmės prie rėminių durų galima priskirti beveik visas duris, ypač įsprūdines, kurios gaminamos nuo seno. Anksčiau buvo naudojami tik surinkimo metodai su sąlaidomis, tvirtinama naudojant kaiščius ir klijus, šiandien naudojami specialūs varžtai.

Rėminės durys dažnai gaminamos su stiklais ir kitais dekoratyviniais intarpais, todėl iš išorės jos atrodo labai originaliai. Patys durų konstrukcijos elementai gali būti gaminami iš skirtingų medžiagų. Bet dažniau juos gamina iš pušies, faneros (LVL) ir MDF, padengiant iš išorės dekoratyvine apdailos medžiaga – natūraliu lukštu, ekolukštu, laminatu ir kt. Daroma tai ne tik todėl, kad gamyba būtų pigesnė, bet ir dėl to, kad dirbtinės medžiagos beveik visuomet pasižymi stabilesnėmis savybėmis – jos nesugeria drėgmės, turi mažą plėtimosi koeficientą, todėl durys visuomet turi vienodus matmenis, nepriklausomai nuo to, kokia patalpos atmosfera.

Rėminės durys

Rėminių durų pranašumai ir trūkumai

Rėminės durys palyginti su skydinės konstrukcijos durimis turi daug pranašumų. Pirmiausia jos yra labai tvirtos, nes rėminių durų elementai (nepaisant medžiagos, iš kurios jos padarytos) yra storesni nei skydinių durų sijos, be to, skersinių yra daugiau nei trys.

Rėminių durų pranašumai

  1. Padidintas atsparumas išoriniam poveikiui. Dažnai sakoma, kad rėminės durys „neturi  briaunų“. Tiksliau pasakius, jos ant briaunų neturi dangos sandūrų. Tai reiškia, kad kiekviena detalė atskirai apdirbta dekoratyvine danga, todėl dangos sandūros paslėptos detalių sujungimo zonose ir iš išorės jų nesimato. Dėl to drėgmė ir nešvarumai nepatenka po danga ir ji nepradeda sluoksniuotis arba riestis iš kraštų.
  2. Didelis atsparumas temperatūros skirtumams ir drėgmei.

Naudojant naujas medžiagas, o taip pat dėl to, kad dangos sandūros paslėptos konstrukcijos viduje, rėminės durys gali atlaikyti gana didelius temperatūros ir drėgmės skirtumus, nekeisdamos savo dydžio ir išlaikydamos estetinę išvaizdą. Todėl tokios durys dažnai montuojamos vonios kambaryje, virtuvėje ir kitose patalpose, kur dažnai pasitaiko dideli drėgmės ir temperatūros šuoliai.

  1. Didelis durų kietumas palyginti su skydinių durų karkasine konstrukcija. Vientisos kartelės, iš kurių surenkamos rėminės durys, suteikia joms dar daugiau kietumo ir tvirtumo, tačiau skydinių durų karkasas pagamintas iš plonų sijų (dviejų išilginių ir dviejų trijų skersinių), o kietumą suteikia MDF apdailos medžiaga.
  2. Modulinė konstrukcija užtikrina didelį technologiškumą ir paprastą gamybą, o taip pat galimybę lengvai remontuoti rėmines duris: jas galima išrinkti, nepažeidus dekoratyvinės dangos, kad būtų pakeisti pažeisti elementai arba nusibodę dekoratyviniai intarpai. Taip galima visiškai pakeisti durų dizainą.

foto satu.kz

Rėminių durų trūkumai

Akivaizdžių trūkumų rėminės durys neturi, yra tik tam tikros savybės, į kurias būtina atsižvelgti renkantis. Pavyzdžiui, rėminės durys gali būti truputį sunkesnės nei palengvintos skydinės durys, bet tai lengvai kompensuoja didelis tvirtumas ir kietumas, be to, tai reikšminga tik montuojant duris, o jas eksploatuojant svorio skirtumas bus visai nejuntamas.

Dar kartais pasitaiko, kad rėminės durys truputį „išsiklibina“. Tai gali nutikti tuo atveju, jeigu gamykloje surinkėjas per silpnai užsuko fiksuojančius varžtu, arba durys ilgai patyrė vibracinį krūvį. Ši problema sprendžiama tiesiog užsukant varžtus, o tai galima padaryti net nenuimant durų nuo vyrių.

Kartais tenka girdėti, kad rėminės durys yra ne tokios saugios nei kitų tipų durys. Tačiau čia reikia atminti, kad kalbama apie vidaus duris, o ne apie šarvuotąsias slėptuvės duris. Patalpos vidaus erdvę jos skiria ne ką blogiau nei kitų tipų durys. Garso ir šilumos izoliacijos rodikliai ir vienų, ir kitų durų yra labai panašūs. Bet kurios kitos vidaus durys neturi jokių pranašumų prieš rėmines duris.

Rėminė konstrukcija – tai tik ypatingas gamybos būdas, suteikiantis galimybę išnaudoti didesnį technologiškumą (kartu ir sumažinti durų kainą), o taip pat pagerinti ir kitas eksploatacines charakteristikas – pavyzdžiui, atsparumą drėgmei ir temperatūros skirtumams, galimybę lengvai remontuoti (tai yra prailginti durų tarnavimo laiką). Jokių radikalių rodiklių dėl garso ir šilumos izoliacijos, gaisro grėsmės, vandalizmo atsparumo ir pan. skirtumų nuo kitų konstrukcijų vidaus durų čia nebus. Todėl rėmines duris galima drąsiai pirkti.

Rėminių durų ekologiškumas

Kai kurie žmonės baiminasi, kad gaminant rėmines duris naudojamos medžiagos yra dirbtinės, todėl neekologiškos. Bet reikia žinoti, kad dirbtinių ir polimerinių medžiagų gamyba nuolat tobulėja ir šiandien ji išvystyta daug geriau nei prieš kelerius metus. Nuolat diegiamos patobulintos naujovės, kuriamos naujos vis saugesnės medžiagos.

Šiandien galima teigti, kad polimerinės plėvelės gabaliukas, pagamintas griežtai laikantis standartų ir gamtosaugos įstatymų, yra saugesnis ir išskiria mažiau kenksmingų medžiagų nei natūralaus medžio, kuris augusio neaišku kur, ir neaišku ką per savo gyvenimą sugėrusio, sija. Juk medžiai augimo metu sugeria viską, kas yra aplinkoje. Jeigu medis augo užterštame rajone, kuriame stovi cheminės pramonės gamyklos, atominės elektrinės, kažkada buvo atliekami bandymai arba vyko kariniai veiksmai, tai tokio medžio mediena bus ne itin saugi. Esama net atvejų, kai medkirčiai buvo apsinuodiję kirsdami medžius, išaugusius tose vietose, kur kažkada vyko mūšiai ir buvo naudojamas nuodingosios cheminės priemonės.

Todėl negalima pervertinti gamtinių medžiagų ekologinio saugumo ir neįvertinti šiuolaikinių dirbtinių ir polimerinių medžiagų saugumo.

Rėminių durų gamintojai rūpinasi savo produkcijos kokybe – gamybos medžiagas jie įsigyja iš rimtų europietiškų bendrovių, taip pat jų produkcijos saugumą patvirtina daugybė sertifikatų ir įvairų dokumentų.

Todėl šiuolaikines rėmines duris galima montuoti ir vaikų kambaryje, ir virtuvėje, ir miegamajame ir net medicinos įstaigose. Šiuolaikinės rėminės durys – stilinga, madinga ir saugu. O dar gražu ir nebrangu.

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą