Stumdomosios durys – rūšys, ypatybės, pranašumai

Stumdomosios durys yra viena iš populiariausių ir praktiškiausių durų konstrukcijų rūšių. Jos ne tik atrodo originaliai, bet ir padeda naudingai suplanuoti (zonuoti) patalpą, kartu išsaugojant naudingą erdvę.

Stumdomųjų durų klasifikacija

Yra daugybė kriterijų, pagal kuriuos klasifikuojamos stumdomosios durys. Jie priklauso nuo tokių faktorių kaip medžiaga, forma, konstrukcijos sandara, gabaritai ir kt.

Medžiaga

Tai gali būti ir natūrali mediena, ir MDF arba nedūžtantis stiklas. Aktualu taip pat kombinuoti kelių rūšių medžiagas, pavyzdžiui, medį ir stiklą. Tokie deriniai plečia dizainerių galimybes. Kiekviena medžiaga turi savo pranašumų ir ypatumų. Mediniai modeliai ilgaamžiškesni. Stiklinius aktualu montuoti patalpose, kuriose būna daugiau drėgmės. Durys iš MDF pluošto paperka savo prieinamumu, o pagal charakteristikas nenusileidžia kitoms konstrukcijoms.

Sistemos įrengimo principas.

Populiariausios rūšys – stumdomosios ir sulankstomosios. Pirmojo varianto durys gali būti padarytos iš vienos arba kelių sąvarų. Greičiausiai, tai ekonomiškiausios konstrukcijos naudojamo ploto požiūriu. Antrojo varianto durys formuojamos iš kelių elementų, kurie savo sudėtimi primeną armoniką. Tokios konstrukcijos dažnai naudojamos zonuojant erdvę.

Sąvarų (varčių) skaičius

– vienas iš durų ant ratukų gamybos skirtumų. Bet kokią konstrukciją, ar ji sulankstomoji, ar stumdomoji, gali sudaryti viena arba kelios sąvaros. Kiek bus durų sąvarų, nustatoma pagal durų angos dydį, patalpos plotą, jūsų pageidavimus.

Stumdomųjų durų konstrukcijos įvairovė

Stumdomųjų durų būna tokių variacijų:

Durys-kupė

Gali būti vienvėrės ir dvivėrės. Sąvaros juda lygiagrečiai sienos. Jos gali judėti ir viena, ir skirtingomis kryptimis.

Stumdomosios durys – rūšys, ypatybės, pranašumai

vienvėrės

dvivėrės

Kasetinės durys (durys-penalas)

Šios konstrukcijos išskirtinumas – sienoje specialiai įrengtos nišos, į kurias įsistumia sąvaros. Tokias nišas galima įsigyti kartu su durimis, o galima pagaminti iš gipso kartono.

Stumdomosios durys – rūšys, ypatybės, pranašumai

dvivėrės

vienvėrės

Pusapvalės durys

Originaliausia konstrukcijos rūšis. Sąvaros juda specialiais bėgeliais, kurie kartoja durų radiusą. Tokių durų forma pusapvalė.

Stumdomosios durys – rūšys, ypatybės, pranašumai

Kaskadinės durys

Panašios konstrukcijos gali būti ir vienvėrės, ir dvivėrės. Kiekvienas konstrukcijos elementas juda savo bėgeliais, o sąvaros surenkamos vienoje iš angos pusių.

Angos viduje esančios durys

Sąvarų skaičius – griežtai 2. Elementai montuojami angos viduje ir juda vienas į kitą.

Stumdomųjų durų pranašumai ir ypatumai

Visų rūšių durims būdingi tam tikri ypatumai, kurie priklauso nuo konstrukcijos mechanizmo, jo sudedamųjų dalių, medžiagų. Tačiau visiems modeliams būdingas tam tikras pranašumų rinkinys, kuris ir nulemia didelę šių gaminių paklausą.

Vienvėrės, kaip ir dvivėrės durys turi šių pranašumų:

  • naudojimo universalumas: galima montuoti į įvairias patalpas – ir į gyvenamuosius kambarius, ir į biurus;
  • gerokai sutaupoma erdvės dėl vidinio montavimo;
  • galimybė zonuoti patalpą, kas aktualu ir erdvioms patalpoms, ir mažų gabaritų kambariams;
  • stilingas dizainas ir modelinio durų apipavidalinimo įvairovė;
  • idealiai dera prie bet kurio interjero, nepaisant to, kokio jis stiliaus – klasikinis, šiuolaikinis, lofto ar kitoks.