Triukšmas ar tvankumas?

Kaip nepakenkti durų garso izoliacijai

Vaikas anksti eina miegoti, o tėvai yra įpratę iki vėlyvos nakties žiūrėti televizorių (ir jis girdimas vaikų kambaryje). Vidinio triukšmo „silpnoji grandis“ – vidaus durys. Kyla klausimas: ar verta tokioje situacijoje keisti durų varčią į kitą, kuri yra padidintos garso izoliacijos? Ką daryti, jeigu trukdo triukšmas, sklindantis iš koridoriaus arba svetainės?

Apsaugos nuo triukšmo durų konstrukcijų charakteristikos priklauso nuo medžiagos, iš kurios jos padarytos. Kuo storesnė ir sunkesnė durų varčia, tuo labiau ji apsaugo – veikia taip vadinamasis masių dėsnis. Lengvos varčios su tuštumomis viduje sumažina triukšmo lygį tik 23–26 dB, o medinės masyvo vidaus durys užtikrina jau gana aukštą triukšmo izoliaciją – iki 30 dB.
Tačiau garsas patenka ne tik per pačią varčią, bet ir per plyšius, esančius jos kraštinėse. Todėl šiuolaikinės akustinės durys komplektuojamos su specialia sandarinimo juosta, kuri tvirtinama palei durų perimetrą ir ant mechaninių slenksčių.

Kad nebūtų tvanku, reikia patrumpinti duris

Apie ką hermetiškų geros garso izoliacijos durų pardavėjai pamiršta įspėti pardavėjus? – apie tai, kad tokios durys apsaugos nuo garso tik ten, kur nedalyvauja oro kaitos procese. Pavyzdžiui, į išorines buto duris projektuojant ventiliaciją neatsižvelgiama. Atvirkščiai, normuojamas jų maksimalus hermetiškumas.

Oro kaitoje nedalyvauja ir viešbučio kambario durys. Tačiau parastų butų vidaus durys tiesiogiai dalyvauja oro kaitoje užtikrindamos būtiną oro judėjimą iš gyvenamųjų kambarių į koridorių ir toliau prie ventiliacijos angų, esančių virtuvėje, tualete ir vonioje. Paprasčiausias būdas užtikrinti tokį oro judėjimą – padaryti plyšį tarp grindų ir durų varčios (12 mm vidaus durims ir 20 mm į pagalbines patalpas su ventiliacijos angomis). Tačiau tuomet išeina taip: yra ventiliacija – prarastos durų garso izoliacijos savybės.

Kaip vedinti neatidarant durų

Reikia duryse padaryti angeles, kad kambariai tarpusavyje būtų vėdinami. Kad oras cirkuliuotų, naudojamos specialios grotelės su žaliuzėmis. Jos montuojamos apatinėje durų dalyje. Taip užtikrinama vizuali patalpos izoliacija, bet oras laisvai juda.
Svarbu: garso izoliacijos efektas naudojant aliuminines arba plastikines lameles nebus geras. Geriau naudoti groteles su lamelėmis, padengtomis akyta garsą sugeriančia medžiaga.

Triukšmas ar tvankumas?

foto amazon.com

Ką daryti, jeigu grotelių neįmanoma įmontuoti į duris?

Kai kuriais atvejais garso izoliacijos grotelės nepageidaujamos arba jų neįmanoma įmontuoti. Tuomet oro judėjimas gali būti užtikrintas per pertvarėlę, esančią šalia durų. Iš esmės į sieną galima įmontuoti arba durų groteles, arba specialiai tam skirtas. Pardavime yra jų didelis asortimentas.

Triukšmas ar tvankumas?

fofo clubhousebarberini.com

Triukšmas ar tvankumas?

foto clubhousebarberini.com

Galima naudoti sieninius oro įsiurbimo vožtuvus, kurie montuojami ant išorinės sienos, kad pritekėtų šviežio oro. Naudojant tokį vožtuvą vidinei oro kaitai, reikia iš jo ištraukti moskitų sietelius, vėjo gūsių blokatorius, valdymo mechanizmus – palikti kuo daugiau erdvės orui laisvai judėti. Taip pat reikia pašalinti šilumos izoliavimo elementus, o išsaugoti tik garso izoliacijos elementus. Tokios konstrukcijos minusas tas, kad vožtuvo elementai bus išsišokę sienoje.

Mes norime pagerinti jūsų gyvenimą