Kaip parinkti tinkamą durų rankeną?

„Smulkūs dalykai sukuria harmoniją, o harmonija kuria grožį”.

– Frankas Lloydas Wrightas

Rankena – nors ir nėra svarbiausia interjero detalė, gali lengvai sugadinti įspūdį.

Šiuo metu madingas minimalizmas. Dizainerių kompanijos po truputį mus moko atsisakyti rankenų, kad nesugadintume paviršių. Spintos ir komodos su atšokančiais stalčiais (push to open sistema, kai durelės atsidaro paspaudus) jau seniai tapo norma. Tačiau vidaus ir išorinėms durims ši gudrybė netiks, rankenų ieškoti vis tiek teks. Čia svarbu rasti kuo neutralesnį variantą, tinkantį tam tikram atvejui arba kitokiam durų tipui.

Kaip parinkti tinkamą durų rankeną?

Išorinės durys

Išorinėms durims priderinti rankeną kažkuria prasme lengviausia. Galima itin nederinti prie interjero stiliaus ir durų spalvos – žinoma, proto ribose. Ant baltų durų tamsi rankena – galimas variantas, ant tamsių – juo labiau. Plienas, auksas ant balto – prašom. Rankenos formą galima rinktis atsižvelgiant į savo patogumą.

Rankena gali būti su integruotu užraktu: net jeigu ant pačios varčios jūs pritvirtinsite rimtą kliūtį, įmontuotas užraktas gali itin praversti, kad greitai užrakintumėte ir atrakintumėte duris, kai namuose kažkas yra.

Laikytis reikėtų tik vienos taisyklės: rankena turi būti masyvi, nes išorinės durys sunkios. Su plona rankena jų neatidarysite, skaudės delną. Jokių aštrių kraštų, vingių arba rytietiško stiliaus sraigtinių rankenų. Sveikata svarbesnė.

Kaip parinkti tinkamą durų rankeną?

Vidaus durys

O štai čia galima ir reikia parinkti grakštesnes rankenas, atkreipiant dėmesį į bendrą stilių: spalvinis patalpos sprendimas, apdailos medžiagų atspalviai, kokios baldų rankenos kambaryje ir ar jų išvis yra.

Bendra rekomendacija: geriau pasirinkti neutraliausias rankenas, nei puošniausias. Gerai, kai metalo spalva sutampa su bendra interjero gama arba, atvirkščiai, labai su ja kontrastuoja. Pilkame šiuolaikiniame interjere matinis plienas yra nepastebimas, o žalvaris visai netiks. Ir atvirkščiai, kantri stiliaus interjere bronza susilies su bendra šilta gama, o plienas atrodys šaltas.

Dvispalvių rankenų geriau vengti – tik retos jų išimtys atrodo gerai.

Durų rankenas galima pasirinkti visai pabaigoje – jų mąslioms paieškoms remonto metu dar bus pakankamai laiko. Nebūtinai iškart imti tas, kurios siūlomos užsakant duris (visos durų pardavimo kompanijos svetingai atveria katalogus). Geriau galbūt ne iškart, bet rasti „savo“, kurios patiks ir jums būtinai tiks.

Namuose, kuriuose yra mažas vaikas, patogesnės aptakios „anatominės“ rankenos su švelnia svirtele. Net vos pradėję vaikščioti mažyliai lengvai mokosi naudotis tokiomis rankenomis ir atidaryti duris.

Jeigu yra traukiama arba burbulo tipo rankena, vaikui tai padaryti bus sunkiau ir jis verks po kiekvieno nesėkmingo bandymo, o tai traumuos nervus.

Su kuo derinti vyrius

Greičiausiai atsakymas jau akivaizdus – vyrius pageidautina derinti su rankenomis pagal metalo atspalvį. Kai kuriais atvejais, ypač, kai vyriai yra matomi, o ne paslėpti durų varčioje, tai iš tiesų yra svarbu. Jeigu rankenos juodos – tinkami vyriai irgi bus juodi.

Su kuo derinti tamsias rankenas

Juodos medinės arba tamsaus metalo rankenos gerai atrodo ten, kur interjere yra tamsaus medžio. Pavyzdžiui, grindys arba paveikslų ir nuotraukų rėmeliai. Tamsūs baldai: lova, komoda, spinta. Tamsus tapetų raštas. Jeigu pavyks rasti rankenas tokio paties atspalvio, bus nuostabu.

Tamsios rankenos tinka ir ten, kur yra užuomina į kolonijinį arba marokietišką interjerą. Tokiu atveju stilių pavyks palaikyti ir išsaugoti. Svarbiausia, kad rankenos nebūtų blizgios.

Dizaineriai apskritai pataria vengti blizgesio baldų furnitūroje. Matinis arba pusiau matinis metalas visuomet atrodo geriau už blizgų.

Patarimas: kartais baldų rankenas galima naudoti ir vidaus durims. Jeigu jos atpažįstamos ir išskirtinės, tai pateisinama.

Su kuo derinti baltas rankenas

Jeigu iš rankenos reikalinga tik funkcija, nudažykite ją durų spalva. Su apvaliomis rankenomis šį triuką atlikti lengviausia. Žinoma, gali būti baltos traukiamos rankenos, bet iš kraštų dažai visąlaik nusitrins ir atrodys nelabai tvarkingai. Kitų formų rankenų geriau nenaudoti.

Atkreipsime dėmesį, kad kalbame būtent apie rankenų perdažymą pagal durų spalvą, o ne apie gatavų baltų rankenų pirkimą – tai jau visai kita istorija. Ir jeigu jau imamos baltos, tai atspalviai turi idealiai sutapti, kitaip pustoniu išsiskiriančios rankenos atrodys „nešvarios“.

Durų su stiklu ypatybės

Čia ne visada tinkamos svirtinės rankenos, nebent pačios trumpiausios ir ploniausios. Rankena tokiu atveju bus matoma iš abiejų pusių ir atrodo tai ne itin gerai. Apvalios rankenos arba patraukiamos tinka labiau.

Yra dar vienas stilistinis momentas: stiklintos durys paprastai yra siauros, o stiklai, be to, dar suskirstyti į kvadratus. Pridėti prie šio margumo dar daugiau detalių, tokių kaip išraiškingos rankenos, nereikia. Kuo paprastesnės rankenos, tuo geriau.

Kiek rankenų tvirtinti prie dvivėrių durų

Jeigu kyla klausimas, tvirtinti rankeną tik ant vienos sąvaros arba ant abiejų, rinkitės antrą variantą. Tai atrodo simetriškiau ir estetiškiau. Iš kitos pusės, jeigu rankenos antikvarinės, rasti reikiamą skaičių ne visada įmanoma, tuomet galima palikti tik vieną.

Varstomų durų rankenų forma nėra principinė. Traukiamos rankenos atrodo santūriai, apvalios puošniai, o svirtinės yra tiesiog patogios.